nuffang

pembolg himpunan terbaik ini memohon kerjasama pembaca blog supaya mengabaikan iklan yang tidak menutup aurat dan seakan dengan ye..

TAJAAN HIMPUNAN TERBAIK

Ahad, 1 Julai 2012

top speed LC135 ES 5 SPEED malaysia

salam sejahtera diucapkan kepada meminat lc 135... ni nak cite pegalaman pemblog (hanis ) menaiki dan dah
beli pun LC 135 ES LIMA KELAJUAN..

MESTI SEMUA NAK TAHU KAN TOP SPEED LC 5 KELAJUAN NI KAN..

AHAHAHHA....


OK... FAKTA NI TUK ENGIN NORMAL SOKET 38...





OK....


dari segi  suspension ___  terbaik... tayar besar jatuh lubang pun tak rasa...
dari segi pikap... (cara pemblog bawa moto la.. -hanis)

gear 1 --- 0km/j -- 20km/j
gear 2----20km/j -- 30-40km/j
gear 3----30-40km/j ---50km/j
gaer 4--- 50km/j --- 70 km/j
gear 5 --- 70km/j --- 1....km/j


top speed moto ni...hanyalah..



120KM/J  

TAK TIPU... OK MAI NAK JELASKAN....

apabila pemblog pulas  80 peratus dah dpt 120km/j tapi bila pulas habis pun dah mcm tak ada apa

.. gi la test kat haiway... sama gak... dpt 120 gak... tahan punya lama pun thorttle meter tak naik gak so... terbukti lah punca dr

CDI

MEMANG MARAH GILA.. EX5 PUN BLEH DPT 120KM/J GAK LA......


LC kepunyaan saya....cantik kan.. 

6.7.2012 baru update ni


cdi tukar =  meter tak naikpun... pikap je naik ( mungkin sbb moto cluth ) 


buat paip ekzos bagi besar lagi=  top speed dpt 130kmj,,, masa bawa 110kmj pun moto tak bergegar teruk sangat..

74 ulasan:

  1. aiihh 120 je ? x best la ceni

    BalasPadam
  2. ok.... untuk info baru... pmblog dah test dgn LC medal lama... meter moto lc baru berat,, kalau kita bawa 100km/j.. meter lc lama 120km/j..

    BalasPadam
  3. Cdi racing pe yang paling sesuai?

    BalasPadam
  4. Saya pakai LC135ES yg 5speed ni jugak..top paling tinggi pun 130kmh...120kmh pasti dpt dicapai.Meter baru ni mmg berat.Tapi ada yg kata kalau pakai cdi LC lama yg thailand made xde cut off betul ke?

    BalasPadam
  5. Salam, sabor2 jng marah gile..merbahaya kepada kesihatan..sy antara pengguna LC 5 speed 2012 dan sy berpuas hati dengan kelajuan sebabnya kelajuannya bersamaan kelajuan gps atau kelajuan kereta..jika kelajuan100 km/j ia bersamaan kelajuan LC sebelum ini 140km/j dan FZ150i 110km/j..kalau dpt top speed 120 kira terbaik dan kalau ada CDI up lagi dalam 130 km/j kira dah sama@kalah FZ150i..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya..lc v2 5s ngan fz150i meter same berat :) aku dah test :)

      Padam
    2. bagus pendapat encik pencari kalam say setuju

      Padam
    3. As salam dan salam sejahtera, sy nak share skit tentang LC135ES utk lebih speed bukan cuma kene tukar CDI tapi blok pon kene tukar. Hasil dapatan saya utk model nie sebab sy guna LC135ES GP Edition.= CDI Adjustable(RM550)+Alloy Cylinder Block KIT LC135 65mm Racing(RM630).....Akhirnya Speed & pickup Meningkat= Top Speed 170km/h GPS.... Horse Power Boleh adjust hingga 16000hp,Sesuai bile nak race / convoi... Tapi kekurangannya minyak cepat habis. Kalau nak bawa standart kene adjust CDI kpd 8000hp

      Padam
  6. sy dah tukar cdi.. nak kata laju sama je.. cuma pikap je naik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. CDI klu beli yang RM100 ke RM200 lebih tu... hanya buang 'CUT Off'... klu setakat tukar CDI dapat 180km... saya pun nak... hehehe

      Padam
  7. DER...aku nye cam kau gak...tapi aku pakai CDI APIDO...sprocket 39 standart..bole je cecah 150km/j...kau tak pakai minyak hitam yang bagus..mmg lah 120 je bole naik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cdi apido yg de 8 band adjust 2 kan?ko setting no bape bro?
      aku setting no 3,sme gak top 130kmj(2 pun turun bukit)

      Padam
  8. Biakn la original..xpening kpale dikemudian ari..aku punyer lc 5speed limited..le naik 140kmj..tayar belakang saiz 120/70...

    BalasPadam
    Balasan
    1. biar betik 140kmj?aku guna saiz tayar dpn 80/90 belakang 110/70..tukar time raya aritu..
      tp rs speed mcm kurang sikit la..

      Padam
  9. Lc135es ni warna apa yang cantik? Hitam ke putih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dua2 cantik..asalkan JANGAN beli warna KELABU..cam haram,aritu nmpk polis pki kelabu,nmpk xmenarik..

      Padam
  10. yg aku lc 5 speed ikut meter dye cech 120 tp xful thr0thel p0m...aku buang tali meter lc lme yg 150kmh p0m aq blh tapau..apa citer..brg standard aje..cume tuning kab jew ckt...:)

    BalasPadam
  11. b4 ni aku guna 15/38 bley p 140km...nahhhhh try guna 15/33 120km sakit baiii!!!!!!....

    BalasPadam
  12. aku baru angkut lc standard naik 135km/h x sampai sbln pkai , 1899 baru mileage. sprocket 15/38 ..

    BalasPadam
  13. LC 135 model lama 140km/j pn dpt..kalau naek menunduk 150km/j pn blh..:)

    BalasPadam
  14. Lc 135 v1 15-38 spoket ok ke tnye mengenai tayar btol ke klu tayar 80-90 dpn blakang..motor jadi beban ..bb asal meter naik 140 dgn tayar spec standard sekali tu tukar tayar besar bb nk main coner skrg 130 je hmm.sob..sob..sob

    BalasPadam
  15. Lc 135 v1 15-38 spoket ok ke tnye mengenai tayar btol ke klu tayar 80-90 dpn blakang..motor jadi beban ..bb asal meter naik 140 dgn tayar spec standard sekali tu tukar tayar besar bb nk main coner skrg 130 je hmm.sob..sob..sob

    BalasPadam
  16. Aku da tolak, trus angkat yzr6. Mmg bestla dari k.l blik perlis

    BalasPadam
  17. ak bru gak pkai mtor ni tk smpai 3 blan...dpt2 mmg top speed 120kmh,, da nme pn mtor stndert..tp ingt meter lc ni berat 10-20 dri mtor biase...
    beli blok CERAMIC 62mm, CDI (BRT), CAM (UMA).. spoket ikot size bdan, klu bdn mcm beruang kutub jgn la pkai spoket 15/30 sembelit mtor tu nk bgerak...
    ok la,result dy...memuaskn!!!

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  19. xpyh tukar mcm2,ak punya motor tukar manifol besar...cdi blok ap smua lgsung x usik...lg stu tggu kluaran cdi lc5speed..sbb 5speed punya wiring ad 3 wayar brbanding lc lma 2 wayar...ak dh kaji hbis...
    pkai spoket 35 15..manifold besar...pakai rim 125 ke ap2 la jnji x besar..
    topspeed kompom 140kmj..klu trun bukit rocket 150km/j slamat mncuba!!!
    tak mnyesal la...

    BalasPadam
  20. dah pernah test,guna GPS, kereta honda civic rim 16, meter naik 120km/h gps 117km/h
    lc 135 5s sama dengan kelajuan 120km/h meter honda dan gps 117km/h. sekadar berkongsi

    BalasPadam
  21. Aku pnya lc naik 180km/j.xde usik pape pun.cuma tkr stiker je.hahaha..

    BalasPadam
  22. sory, saya baru test moto saya LC ES Gear 5, saya main dgn mmber saya 125zr, moto LC ES max 140 tapi 125zr 180.. jadi kalau dapat buang cut off ni, rasa boleh pegi lagi ni..

    BalasPadam
  23. baru beli lc 5s ni...stended gaban alhamdulilah..dapat cecah 145kmj..amat memuaskn

    BalasPadam
  24. aku baru tukar spoket 15/36 kat LC 5S aku.... emmm ape yg aku rasa gear 1,2,3,4 ade rasa pickup die.... tapi masuk gear 5.... motor aku jadi sebu...... aku test kat track F1 sepang..... (sbb keje sana) hahahaha emmm boleh bagi cadangan x untuk spoket LC 135 5S ni.... spoket ape yg sesuai untuk LC135 5S ni???? aku nak ade topspeed lebih skit dari pickup.... huhuhu tq.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sume standard lg ke?patutnye spoket dpn jgn sentuh..enjin bawah 5speed lain dari 4speed..try 14/38@37

      Padam
    2. spocket tukar 14/37,36,35 , klau rase mtor mengerang kuat ... tukar spocket blakang tu

      Padam
  25. baek lc v1 lg la wei..kalo nk jalan jauh sngat bawak jer kete,selamat. ak pkai lc v1,blok 60 ngan spocket 15-35.. cun jer tapau lc abg ak yg 5 speeed punyer..

    BalasPadam
  26. aku pakai cdi taikom harga mhal gak 250..pikap gilew smooth je api mmg kuat...tapi ada satu jadi lain sikit kipas coolant dia cepat berfungsi asal bawak laju 110-120kmh jarak 10km berhenti je kipas pun on...cdi ni bagus dia jaga enjin..hahaha

    BalasPadam
  27. bro nk tanya cdi taikom ok dak bro? camshaft tokahi ok dak? BRT NGN TAIKOM MNA OK G?

    BalasPadam
  28. moto aq sebijik cm ko pnye bln 12 / 2012 ..

    gear 1:40km/h
    gear 2:60km/h
    gear 3:80km/h
    gear 4:110km/h
    gear 5: latest top speed highway duke dekat batu caves 140km/h ++ tp esok ne ade bangla bodoh laggar aq mase aq bawak 60km/h pun x smpi ..n skang aq nye moto nk rebuilt tgh order custom chasis sbb chasis bengkok bai .. penangan kembara.. aq plak peha replace besi .. agak besi RM 30k++ ..

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  30. Aku br angkat lc tak sampai seminggu kuar kedai dah bawa highway sb.besi-melaka.....174km.....Pakai meter digital......,kuar KEDAI terus lay magnet.....amacam adder brannnnnnnn.......

    BalasPadam
  31. aku nak beli lc es nii... aduyaiii.. apabila aku baca sume korang punyer statment... aku rasa mcm tak puas hati aje .. rasa mcm nak batal aje beli

    BalasPadam
  32. apa kelebihan lc es nii... beri lah kat aku kata2 semangat kat aku supaya aku puas hati bila beli lc es nii..

    BalasPadam
  33. hye, korang silap la
    aku ade lc125 new , aku selalu ulang alik senawang melaka, tpi klau aku bawa dpt 150 km/h tanpa full trottle.hahaha mse tu spoket tak tukar lagi brg sume original ,cuma aku test guna mintak hitam berharga 60 rggt. full sintetic... japan. try.

    BalasPadam
  34. es model lama ... haha, kalau betul2 korang nak puas hati pilih la RR lagi best

    BalasPadam
  35. wowww 150km/h laju tuuu.... motor yg aku beli tu sebiji mcm gambar kat atas warna hitam.... adakah lc es itu boleh speed sampai 150km/h... menarik tuuu.....

    BalasPadam
  36. aku puny lc v1..meter spedo xde...sukat ngan rxz catalyzer..spedo xde gak rxz tu..ade meter rpm je...rpm 10...brape eh...spoket 15,38-rxz...aku punye 15,37.....

    BalasPadam
  37. lc v2 standard kilang mmg top speed 120 turun bukit dpt la 130 kmj, tp kawan sy punyer lc v2 dah korek block taruk 70 mm piston, by pass water coolent , bolt on kits oil coolent dari ktm, jack rod 1 1/2 cm custom rod, lay magneto,racing ratio gear , apido cdi 8 band. 19mm / 21 mm valve, custom head. top speed lntai meter lc V2 2013..gear 3 pon dah 140kmj. moto leh jmpe kat senawang seremban. mmber selalu game kat R&R..

    BalasPadam
  38. bagi sesapa yg nak beli lc 5speed nie jangan tkt..aku brani janji korang akan puas ngan motor nih..tapi ntuk kaki lenjang tu tklaa..motor nie tk laju mane..tapi kalau dah modi,jangan cakap lorh ! lc nie clutch lembut giler,eksober lembut,meter berat,minyak pun jimat,style pun style :) tak rugi pun beli motor nih... :)

    BalasPadam
  39. Emm2...pengalaman aku lc 5 speed dengan cdi taikom ni (rugi rm250) : Cdi Taikom untuk lc 135 5speed tidak sesuai kerana wiring dia lain aku da pakai tak tahan enjin cepat panas dan kipas dia cepat ON boleh jem enjin cdi taikom ni sesuai dengan lc 4 speed je kot..

    Sekarang pada 3/4/2013 (hari rabu) waktu pagi : aku pegi kedai motor kat kuantan dan aku jumpa cdi akraprovic yang latest(2013) ni, cdi akraprovic sama seperti cdi apido pakai LED harga cdi akraprovic tu kat stiker rm488 tawar2 dapat rm350, boleh adjust 8 angle,cdi dia sangat2 besar,kualiti memang baik..
    So aku angkat lah satu cdi akraprovic nie last2 bukak coverset depan nak pasang tak muat lahh aku pon naik geram lahh beli mahal2..aku pon potong terus dan buang plastik tempat letak cdi tu mmg makan masa 1jam..cdi dia memang terlalu besar banding an standart macam letak 3 bijik cdi kat atas tapak tu...
    So siap lah pemasangan tu aku pon test...mula2 aku ON dan tengok no.kedudukan angle dia tu aku tengok cdi tu duk angle no.1, so aku start dulu nak test uwooh power gilew baru angle no.1, aku pon naik lagi no.3 limit untuk enjin standart lahh pastu start enjin huyoo pulas separuh bergegar motor memang api kuat macam apewhh...test kat jalan raya huuhh smooth je dia naik 110 lame naik2 120 pastu berhenti try adjust angle no.4 lahh test balik rase lain sikit api dia jadi makin2 kuat sampai terangkat tayar depan conggek2 motor, speed dia lagi cepat dpat top 120 tiba2 ade terasa enjin mengerang owwh2 sebab enjin standart lagi ni tk boleh niey mungkin barang kalian cdi akraprovic kalau pakai di enjin standart abis limit cdi tu kena ejas no.3 sahaja..camne kalau ejas angle no.8 barang kali terus masuk kedai kot hahaha..pengalaman aku sekejap tadi cdi akraprovic performance dia mmg tepat dan mantap untuk ke top speed motor enjin, tapi yang aku puji sekali an cdi akraprovic api dia stabil dan bunyi enjin pon lembut macam cdi standart mmg berbaloi..aku rase cdi ni setaraf dengan BRT 24step autobahn tu yg harga rm500-800 mahal nak mampos..aku dah banyak pakai cdi tapi cdi akraprovic ni mmg first time aku tengok cdi besar gilew dan performance dia mmg membuat aku boleh dikatakan no.1 pilihan terbaikk sebab cdi itu boleh pegi full respond enjin iaitu 0 hingga top speed dengan mengeluarkan sepenuh kemampuan enjin tersebut..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jentera yamaha lc 5 speed niey mmg top dia abis2 120 sahaja kalau turun bukit mmg naik 130..
      Jikalau nak laju lagi tukar la block fz 57mm or block Uma ceramic 62mm or block shark ceramic 62mm or block IKK ceramic 62mm (ini pilihan terbaikk utk enjin long distance)
      hanya tukar block sahaja sy akan bg tahu top speed (block fz 57mm : 140kmh), (block Uma Ceramic 62mm : 140-150kmh), (block shark 62mm : 140-150kmh), (block IKK ceramic 62mm : 140-150kmh) dengan menggunakan kaburetor standart..

      Jikalau nak laju lagi lebih dari cc..kena tukar head racing..
      Jenis IKK (block fz : 150-160kmh), (block uma ceramic 62mm : 160-165kmh), (block shark 62mm : 160-165kmh), (block IKK ceramic 62mm : 160-170kmh) dengan menggunakan kaburetor standart..

      sya rase berbaloi pakai block fz sebab sye kira dari segi stroke x bore 50/50...bile bore besar stroke tak mampu nak tapung bore yang besar.. Benci dengar cakap budak2 ni tahu modified je : sebab itu pemikiran takde pengalaman dari segi bab motor enjin lc niey dia pakai hentam je...

      Jika pakai bore besar enjin tu kena tukar rod,camshaft,kaburetor,ekzos..n cam2 lagi macam org nak masuk sprinta lahh tetapi adakah berbaloi dari fuel consumption mmg teruk lahh tk cakap pon takpe..

      bagi sye nak modified pon cuma tukar block fz+head Ikk racing or uma racing... kedua2 modified niey pon da cecah (block fz+head Ikk rm7++) n (block fz+head uma rm1100)...dengan modifikasi ini mungkin top boleh dapat yg sy catat seperti di atas tu..

      dari segi penggunaan spoket mestilah besar dari asal bukan kecik dari asal untuk lc 5speed...aku anggaran korang pakai 15(front)-42(rear)..aku pon pakai 15-42 pikap gilew nak potong lori pon no goyang2 or top speed down tiba2 (yang ni paling penting untuk keselamatan untuk memotong lori)..


      Kata aku : Nampak Standart tapi POWER...

      Padam
    2. salam.. nak tanya .. saya pakai lc 135 v2 5speed.. maksud bro tukar blok shaja tu tak ada benda lain yang tukar atau ada set2 yang tertentu macam CAM pun nak kena tukar?
      #lagi satu, kalau nak pakai carb std ni je ape setting yang sesuai utk MJ ngan PJ? balasan dari anda sangatla dihargai..

      Padam
  40. Boleh bagi kesimpulan x? mana lagi bagus n terbaik,. Lc 4speed or lc 5speed nie? mksdnya dari segi keseluruhannya tmasuklah kelajuan, penjimatan dll..

    ada sape2 nak share ke..hehe ( tengah tunggu motor sampai / dalam kontainer )

    BalasPadam
  41. Boleh bagi kesimpulan x? mana lagi bagus n terbaik,. Lc 4speed or lc 5speed nie? mksdnya dari segi keseluruhannya tmasuklah kelajuan, penjimatan dll..

    ada sape2 nak share ke..hehe ( tengah tunggu motor sampai / dalam kontainer )

    BalasPadam
  42. kalau lc v2 4 speed standard modi..cuba:
    1) tukar manifold
    2) pakai tyr dpn 90/80, blkg 80/90
    3) setting spoket 14-37
    4) tukar ke cdi apido racing 8 adjustable..pakai no 6 sedap..

    BalasPadam
  43. salam
    Wa nyer 5s standard. Top 125 jln biasa. Rajin konvoi. Highway ne titik ngan LC lama. Pernah skali balik konvoi cucuk angin blakang alphad meter dpt 135 belakang wa cucuk angin lc lama meter dia 165.. Highway mmg lc lama makan. But lyn track kona cameren-tapah.. 5s mkn 4s

    BalasPadam
  44. Apa cerita bising2, aku lc 2nd model 4 speed ja. jalan sekilo boleh dpt 135 km/h dah. kalau highway boleh cecah 145 - 150 km/h. Berat aku 50kg jaa, hehe. Aku hanya set spocket dan set air filter. Benda yang mudah. Meter aku 145 km/h meter 125zr pula 165 km/h.

    BalasPadam
  45. Salam . Tak rugi gne 5speed ni . Ikot pngalaman aku gne 5s ni . Corner naek bdua pehh mmg best .belum lg sngle rider pehh lg sgt2 best .tp kejap je maen corner ,skrng dh pkai s.rim 125...Motor 5s stdant mmg lmbap skit .120kmh je .naek hghway masuk gear 5 temenung je tgk motor laen potong . tp tu dlu . Skrng dh modi . Enjin tak usik . cume modi head stdant korek sikit,block 62,highcam brand osaka,cab stdant cume sttg midjet pilotjet,cdi,ezos spoket dgn s.rim 125 . masuk je hghway ,Rxz dpt ikot ,125 bye2.kekeke .tak rugi gne 5s . Puas hati tp lepas modi la . Aku hanye skdar bekongsi saje

    BalasPadam
  46. tadi bru lps tukar spoket,jap g nak try naik 170kmh jadi lah,hahahaha!!!!

    BalasPadam
  47. Tak cukup laju ke? Baik korang jual LC 5S tu..beli superbike sebuah..xyah nak peningkn kepala modify sana sini.

    BalasPadam
  48. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  49. LC 135 5S 115KMH. LC135 4S 118KMH. Fakta, kelajuan dia boleh dikatakan sama dengan kelajuan kereta. Senang cerita, LC 2013 ni yamaha dah upgrade supaya meter LC ni lebih sensitif dan mengikut standard meter GPS. Harap memahami :)

    BalasPadam
  50. 135lc 5s. Enjin standard, sprocket 15-36, exhaust Apido Racing, tayar depan 70/90, tayar belakang 80/90, boleh pegi 145km/j. Tak tipu.

    BalasPadam
  51. Dari segi daya tahan enjin, gear, mne lg bgus ek, 4sped ny ka 5sped?? Nk wat slalu jln jauh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasenye 4speed ... lagi bagus pkai clutch manual .. 5speed gear 5 ramai yg ckap tak kuat

      Padam
  52. Pngalaman aku dan member aku tntang Lc ni...maksud aku yg model v2..4s klu dh modi lgi laju dri 5s yg dh modi..aku gna 4s mmber aku gna 5s.. Sama2 Beli tahun 2012 bulan 11... Masa standard gaban 4s aku hanya leh pi 115-125...5s mmber aku lak leh pi 120-135 pling laju...kami sama2 modi di kedai yg sama dan modi brang2 yg sama..mcm blok,cam,sv, cluth,head standard Port & polish,Cdi BRT dualband dan exhaust Ahm M1.. Spocket lak aku turun 1 mata dri yg standard..member aku 3 spocket gak dia tukar nk tgk mna terbaik..namun hakikatnya bila lepas modi..4s aku leh pi 160....5s mmber aku 150...meter sama2 berat..kmi dh test...ni lah saja yg aku nk gtau tntang pngalaman aku n mmber aku..

    BalasPadam
  53. asslam..saye punye lc xbaru jgak la..minyak itam ade main peranan x dalam topspeed?

    BalasPadam
    Balasan
    1. klau minyak itam murah ... top speed susah naik . klau minyak itam mahal dan bagus . top speed senang naik sbab enjin kat dalam tu lancar

      Padam
  54. Aku punya lc baru beli 4 bulan topsped dia terbaik 70km je aku berani sebab laju sangat dah tu

    BalasPadam
  55. cadangan please,..koil apa yg paling match untuk racing 135LC v2?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Coil api belang ... itu cadangan sy la.. sbab klo salah pkai coil api nnti api terlebih

      Padam
  56. Meter lc v1 x blh percaya.. Moto aq leh pergy 165 tpy bila check gps dlm 125 je.. Hampeh tipu je.. Motor stndrt.. 15-39.. Tpy masih berbnga memiliki moped pling top dlm malaysia..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...