nuffang

pembolg himpunan terbaik ini memohon kerjasama pembaca blog supaya mengabaikan iklan yang tidak menutup aurat dan seakan dengan ye..

TAJAAN HIMPUNAN TERBAIK

Rabu, 17 November 2010

pengajaran dari percikan api duniawi

Pengajaran dari percikan api dunia...
Diriwayatkan bahawa Rasulullah pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi Adam dihantar ke dunia kerana kesalahannya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan Nabi Adam as. Maka Jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril : Wahai Zabaniah. Aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam as.
Zabaniah : Sebanyak mana sedikit itu ?
Jibril : Sebesar kurma...
Zabaniah : Kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapisan langit dan tujuh lapisan bumi akibat kepanasannya.
Jibril : Kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...
Zabaniah : Kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakkan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak akan ada suatu tumbuhan pun akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka Jibril as pun menghadap Allah swt untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah swt pun memerintahkan supaya Jibril mengambil hanya sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia.

Maka Jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah dari Zabaniah. Tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan, api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukkan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai pula. Selepas itu Jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakkan diatas sebuah bukit yang tinggi. Sejurus setelah diletakkan tiba-tiba bukit itu terus mencair, maka cepat-cepat Jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka. Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia.

Mari kita bayangkan, sedang lava gunung berapi dunia yang kepanasannya hanyalah kepanasan api neraka sebesar zarah yang terpaksa disejukkan dalam 70 buah sungai sebanyak 70 kali dan hanya sisanya saja itu pun manusia tidak dapat bertahan, bagaimana dengan api di neraka itu sendiri.Sedang bahang api kecil yang kita gunakan dan terik mentari itu sendiri kita tak mampu bertahan bagaimana dengan bahang dan terik neraka itu nanti..
Ya Allah tunjukkanlah kami jalan yang lurus dan peliharalah kami dari azab api neraka..
Amin ya rabbal alamin..Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog